
Enquesta DYM | Sánchez obté més suport entre els votants d’Unides Podemos que dels socialistes
continuïtat del qual en el càrrec és secundada pel 36,3% dels enquestats. La resta, un 37,5%, no es decanta per cap dels dos.
Més de sis anys després que el bipartidisme certifiqués la seva desaparició en les eleccions generals del 2015, els espanyols segueixen veient molt majoritàriament a PSOE i PP com els “partits d’Estat” que “per la seva trajectòria i les seves propostes” poden “arribar a governar”. Aquesta impressió reflecteix l’enquesta de DYM de febrer per a 20minutos, que revela que el 59,8% dels ciutadans atorga aquest qualificatiu al PP i el 57,4% ho fa amb el PSOE, molt lluny de totes les altres formacions.
Crida l’atenció que, a diferència del que sol ocórrer en preguntar per altres assumptes, la impressió que PSOE i PP són els “partits d’Estat” és majoritària entre votants d’altres partits, a més d’entre els seus propis.
El 80,7% dels electors de Cs, per exemple, inclouen el PP en aquesta categoria i el 60,5% fa el propi amb el PSOE, mentre del 73% dels votants d’Unides Podem creuen que els socialistes són un partit d’Estat i el mateix pensen del PP el 48,7% dels qui voten al partit morat.
De fet, sense comptar els votants de PSOE i PP, només entre els electors de Vox són majoria els que pensen que el seu propi partit mereix aquest qualificatiu. En concret, un 75,4% dels electors de Vox creu que l’organització que lidera Santiago Abascal és un partit d’Estat, mentre el 29,6% dels votants de Cs l’opinen de la formació taronja i el 45,5% dels d’Unides Podem creu el propi de la morada.
Vox és, de fet, la tercera opció esmentada entre el conjunt dels ciutadans en ser preguntats per quins consideren “partits d’Estat”: el 19,2% dels enquestats ho veuen així, pel 10,6% que diu el mateix d’Unides Podem i el 10,5% que inclou en aquest grup a Cs. El 4,7%, per la seva banda, esmenta a Més País dins d’aquesta categoria informal.
La desafecció amb el sistema de partits també es deixa notar en aquesta pregunta de l’enquesta, ja que el 12,6% dels ciutadans asseguren que “cap” dels principals partits és “d’Estat”. Aquesta sensació és especialment rellevant entre els votants de Cs, ja que el 13,1% d’ells consideren que no hi ha formacions que tinguin el dret a gaudir d’aquesta etiqueta. Així ho creu també el 9,7% dels votants d’Unides Podem, el 7,9% dels de Vox o el 7,2% dels del PSOE.
També hi ha importants borses de ciutadans que consideren que cap dels partits mereixen ser qualificats com “d’Estat” entre els votants que s’autoqualifiquen com de centre i els que s’ubiquen a si mateixos més a l’esquerra. En concret, el 17,3% dels centristes així ho pensa, pel 14,4% que es defineixen com d’esquerra.
continuïtat del qual en el càrrec és secundada pel 36,3% dels enquestats. La resta, un 37,5%, no es decanta per cap dels dos.
governar amb el suport de Vox. Així ho reflecteix l'enquesta elaborada per DYM per a 20minutos, que estima que la formació liderada per Alberto Núñez Feijóo aconseguiria un 28,4% dels vots i entre 118 i 121 escons, la qual cosa, sumat als e
Poc més de tres setmanes després que el PP proclamés al seu nou president, Alberto Núñez Feijóo s'erigeix una altra vegada com el líder més ben valorat. Encara que la ciutadania continua suspenent a tots els líders polítics, el successor
la mateixa fórmula que Alfonso Fernández Mañueco a Castella i Lleó, capacitaria als populars per a desallotjar a Pedro Sánchez de la Moncloa a través d'un acord de Govern amb Vox. La formació que lidera Santiago Abascal, si bé frena l'eferv